Dette er en egen variant av ei amerikansk oppskrift jeg kom over som innebærer å marinere kylling i «buttermilk» – altså kjernemelk. Det skal gjøre kjøttet veldig saftig. Visstnok selger de ikke kjernemelk i Norge (unntatt på økologiske gårdsbruk), og jeg kom frem til at det nærmeste var skummet kulturmelk. Siden jeg ikke kan fordra kulturmelk, trenger jeg å kjøpe en variant som kan brukes i noe annet, og dermed falt jeg på Kefir i stedet (den bruker jeg i scones). Kefiren er feitere, og jeg kunne godt tenke meg å bruke skummet kultur en annen gang, når jeg f.eks. skal lage dobbel porsjon.
Under matlaginga brukte jeg frossen kyllingfilét. Det anbefales ikke med mindre du har tid til å tine den helt. Når marinaden fryser er det ikke så mye poeng i den. Likevel funka det relativt greit, og man kjente at kjøttet var mørt og saftig.
Panert kylling (til 6 personer)
- 6 kyllingfiléter
- 5 dl kefir
- saften av 1/2 sitron
- 1 rød chili, hakket
- 1 gul løk i tynne strimler
- 1 ss timian
- 1 kinesisk hvitløk, knust
- salt og pepper
- 160 gram revet parmesan (tilsvarer ca 4 poser ferdigrevet á 40 gram)
- 5 dl cornflakes, grundig knust
- 1-2 ss diverse krydder, inkludert salt (anbefaler chili, pepper, persille, og sennepsfrø)
- 1 ss timian
Begynn gjerne dagen før, eller i det minste tre timer før du skal i gang med middagen.
Skjær og knus og kutt løken, hvitløken, og chilien. Press safta av sitronen. Bland det godt sammen med kefiren i en stor bolle, og salte og pepre. Ha oppi kyllingfilétene og dekk dem godt med blandinga. Legg på lokk eller plast og la stå i kjøleskap i 3-12 timer.
Putt cornflakes i en plastpose og legg den flatt på benken. Pass på at åpningen er lukket godt igjen. Bruk et kjevle for å mose flakene så godt som mulig – dette er ganske gøy. Bland cornflakes, parmesan, diverse krydder, og hakket timian.
Når kyllingen er klar: Still ovnen på 175 grader. Legg bakepapir på ei bakerist. Ta kyllingen ut av marinaden og rist av den litt overflødig væske før du ruller filétene i cornflakesblandingen. Press litt sånn at smulene henger på, og legg filétene på bakepapirkledd rist. Sett dem i varm ovn, og la dem stå i rundt 45 -60 minutter, til de har fått gyllen brunfarge.
Tilbehør: Couscous
- 1 pakke couscous (ca 500 g)
- 1 ss smør
- 3 sjalottløk, hakket
- 1 terning buljong
- 7,5 dl kokende vann
- 1 ss mager crème fraîche
- litt krydder etter smak
Hakk løken og smelt smør i en kasserolle. Stek løken i kasserollen til den er myk og blank. Ha over kokende vann og buljong, og rør inn couscous og krydder. La det stå under lokk i 5-8 minutter og rør deretter inn crème fraîche.
Serveres med dampet brokkoli.