Julebakst: Syltetøykaker

Dette er en fantastisk måte å bruke opp eggeplommer hvis du har laget marengs i jula og ikke liker karamellpudding (freak!). På engelsk kalles de ofte thumbprint cookies (du vil forstå hvorfor) og på svensk hallongrottor.

  • 95 g sukker
  • 175 g romtemperert smør
  • 220 g mel
  • 2 eggeplommer
  • 1 ts vaniljepasta
  • 1 ss vaniljeekstrakt
  • Bringebærsyltetøy på spruteflaske

Sett ovnen på 190 grader C.

Pisk smør og sukker, ha i eggeplommene en etter en, så vanilje, og pisk det glatt. Bruk ei spiseskje og fôr røra med mel litt etter litt på lav hastighet til alt er blandet. Sett kaldt en stund og rull kuler på størrelse med en 20-kroning. Sett dem med litt mellomrom på bakepapirkledd plate.

Nå kan du enten bruke en (ren) finger, eller enden på ei sleiv – det viktige er at det skal være et sylindrisk, tommeltykt verktøy. Ha litt hvetemel i et glass eller ei skål, og dypp verktøyet i melet. Bruk verktøyet til å lage en fordypning midt i hver deigkule på plata. Dypp i mel etter behov, for det skal ikke sette seg fast, da fucker du opp kulene.

Til slutt fyller du hullene med bringebærsyltetøy.

Stek i 8-10 minutter avhengig av varmen på ovnen din. Kakene skal ikke bli brune, men gylne. De skal ikke være sprø eller harde, men litt myke, og syltetøyet skal være litt seigt og karamellisert.

Legg igjen en kommentar